Településeink

ÓbarokÓbarok
AlcsútdobozAlcsútdoboz
FelcsútFelcsút
TabajdTabajd
BodmérBodmér
VértesacsaVértesacsa
CsabdiCsabdi
×

Népszámlálás 2022.

Felhívás

a 2022. évi népszámlálás lebonyolításában közreműködő számlálóbiztosok jelentkezésére.

A 2021. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény, valamint a 2021. évi népszámlálás végrehajtásával kapcsolatos egyes feladatokról szóló 362/2020. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján Magyarországon 2022. október 1. és 2022. november 28. napja között népszámlálás kerül végrehajtásra.

A népszámlálást megelőzően (2022. szeptember 15. és szeptember 30. között) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálás részleteiről, a válaszadás módozatairól (pl. az online internetes kitöltéshez szükséges egyedi azonosítóról) felkérő levelet fog küldeni valamennyi magyarországi címre. 

Az adatgyűjtés, a mai kor igényeinek megfelelően, egyrészt az interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközöket használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papír alapú kérdőívek nélkül 2022. október 1. és november 28. között, az alábbiak szerint:

 • 2022. október 1. és október 16. között: internetes önkitöltési időszak (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2022. október 16. éjfélig fogadja el!)
 • 2022. október 17. és november 20. között: számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés (azon lakosok körében, akik nem töltötték ki az online kérdőívet)
 • 2022. november 21. és november 28. között: pótösszeírás (azon kimaradt lakosok körében, akik az előző két lehetőség közül egyikkel sem éltek) az összeírásból kimaradt személyeknek jelentkezniük kell a helyi népszámlálási felelősnél, aki gondoskodik az ő összeírásukról.

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Azok összesített formában kerülnek nyilvánosságra, semmilyen módon nem összeköthetők a válaszadók személyével.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését a számlálóbiztosok a 2022. október 17. – 2022. november 20. közötti időszakban végzik. Az adatfelvételhez szükséges tabletet a KSH biztosítja.

Feladatuk a körzetük bejárása, a körzethez tartozó, internetes önkitöltési időszakban le nem zárt címek felkeresése, az adatfelvétel lebonyolítása, valamint a címek pontosítása, az esetleges új címek felvétele. Munkájukat közvetlenül a felülvizsgáló irányítja és felügyeli.

A számlálóbiztosnak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

 • legalább középfokú végzettség,
 • magabiztos alapvető számítógépes ismeretek (tablet kezeléséhez),
 • jó fellépés, beszédkészség, kapcsolatteremtő képesség,
 • konfliktuskezelő készség, motiváltság, precizitás
 • megfelelő helyismeret,
 • titoktartás
 • vállalja a felkészülés során az új ismeretek önálló elsajátítását és a vizsgázást,
 • a felkészüléshez rendelkezik saját eszközzel (PC, laptop, tablet) és internet eléréssel,
 • a folyamatos és hatékony kapcsolattartás érdekében rendelkezik mobiltelefonnal és e-mail címmel
 • 18. életév betöltése
 • helyismeret, megfelelő tájékozódási, térképkezelési képesség: az összeírás területén, a településen való helyismeret;
 • rugalmas időbeosztás és állandó elérhetőség (mobiltelefon, e-mail-elérhetőség) az adatfelvétel időszakában

A számlálóbiztosi munkára jelentkezőknek rendelkezniük kell:

 • saját eszközzel és interneteléréssel a felkészüléshez, olyan informatikai eszközzel, amelyen meg tudják tekinteni az e-learning-tananyagot és vizsgázni tudnak (PC, laptop, tablet, stb.),
 • elektronikus és telefonos elérhetőséggel a folyamatos és hatékony kapcsolattartás érdekében (mobiltelefonnal és e-mail címmel).

A számlálóbiztosok feladata az otthoni, egyéni felkészülés keretében a szükséges elméleti és gyakorlati alapismeretek elsajátítása és az elektronikus vizsga elvégzése. Kizárólag sikeres vizsga után kerülhet sor a szerződés megkötésére.

A számlálóbiztosok kiválasztása a helyi népszámlálási felelős feladata.

A munkavégzésért a KSH a 362/2020. (VII. 23.) Korm. rendelete szerinti normatíva alapján meghatározott díjazást biztosít.

Kapcsolatfelvétel, címellenőrzés, aktualizálás: 300 Ft/cím,

Lakás, lakott üdülő, lakott egyéb lakóegység, intézet összeírása: 300 Ft/cím,

Személyek összeírása: 620 Ft/személy,

Amennyiben úgy érzi, hogy szívesen venne részt a népszámlálási munkában, a felsorolt feltételeknek megfelel és számlálóbiztosnak jelentkezne kérjük, hogy küldje el a mellékelt jelentkezési lapot kitöltve a titkarsag@felcsut.hu email címre.


Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 10.

A népszámlálással kapcsolatosan bővebb információ található a Központi Statisztikai Hivatal honlapján, a https://www.ksh.hu/nepszamlalas2022 oldalon.

Hivatalunk telefonos elérhetősége: 22-594-036

Felcsút, 2022. 07. 08.

Dr. Sisa András

jegyző

Nyomtatványok: